Kupiłem Octavię Tour TDI i....jestem niezadowlony

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BioBogon
    Elegance
    • 2005
    • 921

Wnerwia mnie jak w różnych testach różni ludzie piszą że np samochód źle się prowadzi w szybko pokonywanych zakrętach a jest to np Chrysler Voyager. To jest chyba u nas normalnę że musimy narzekac na wszystko. Równiez na to że do Fiata panda nie mieści się 7 osób i bagażnik nie ma pojemności 800litrów
    Fakt, przeginają z tym. A najbardziej mi się podoba jak testują sportowy wózek i piszą jakie to olbrzymi spalanie i jaka to ujma dla samochodu

Niestety mój kręgosłup nie jest zgodny z fotelami Skody i 3h jazda kończy się niezłym bólem
    Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

LIFE

ja mam octavie i bardzo sobie ją chwale jesli tobie sie nie podoba to rzecz gustu
      jesli miałeś inne oczekiwania to trzeba było sobie kupic passata lub jakieś inne auto
      ja kupiłe m octavie 1.8t a miałem kupić passata za cene 120 kzł ale wybrałem occte
      za 72 k i robie sobie autko pod siebie czyli wedle moich oczekiwań ponieważ według
      mnie occta jest autem customowym (kupjesz silnik i bude oraz wyposażenie a reszte robisz wedle własnych upodobań.
      drugi powód kupna skody to ekonomia w utrzymaniu.

Komentarz

• rastafaraj
        Drive
        • 2005
        • 52

fotele w octavi, kiedys przejechalem trase lodz-paryz za jednym zamachem(20pare godzin), tzn krotkie przerwy na kawke i rozprostowanie kregoslupa... przez kolejne 3 dni czulem sie jak dziadek taki bylem obolaly, a ostatnie kilometry to juz w ogole balem sie ze zroslem sie z fotelem...zero czucia w plecach..

a z tylu fotele w octavi to juz fotele dentystyczne....jazda w 5 osob dluzsza niz godzina to po prostu tortury.
        Ja zbieram wlasnie kase na nowe foteliki

pozdrawiam
        heheh

Komentarz

• BioBogon
          Elegance
          • 2005
          • 921

Ja zbieram wlasnie kase na nowe foteliki
          Masz już coś konkretnego na oku? Zagladałem na fotele Recaro, ale 5,5tyś za fotel to masakra...
          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Golfista
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2005
            • 183

Re: Kupiłem Octavię Tour TDI i....jestem niezadowlony

1. Zawieszenie nie jest wcale aż tak miękkie, jest twardsze niż np.: Laguna

2. Fotele - zalezy od pleców - ja sobie nie wyobrażam jazdy innym autem niż Octa albo Golf - w kazdym innym coś mnie gniecie na wys. łopatek, albo siedzisko za krótkie.
            Z wyminą na inny jest kłopot - inne prowadnice, mocowania. Moze popróbuj wsiąc do Leona albo Toledo - tam są fajne kubełki - jak ci sie spodoba można przełożyć.

3. Spalanie 25 litrów miałes na pewno chwilowe na jakimś biegu - prawdopodobnie 1 albo 2. Nie znam przypadku aby taki TDI spalił > 10 litrów na seteke. Kosntrukacja silnika ci na to nie pzowoli. Gdy maiełem Golfa IV w TDI i niezły tuning - moc dochodziła do 150 KM auto nie paliło wiecej jak 8 litrów zimą.

4. Mała ilośc miejsca z tyłu to wynik zbudowania auta na płycie Golfa IV
            5. Jak dla mnie układ kierwniczy jest ok. wspomaganie działa np.: trochę cieżej niż w Golfie.
            6. Auto jest głośne przy wyskoich prędkościach bo ma duży CX - to nie Calibra ......
            7. Co do awaryjności o których pisali koledzy to nowa Laguna u moejgo kolegi w pracy 2.2 DCI, kombi , full wypas bez automatu i skór.
            - solar dach sie zacina
            - komputer stwierdza, ze mamy 4 kapcie i nie pozwala ruszyc autem, które nie ma 4 kapci
            - świeca żarowa ułamamła się i wpadła do silnika - remont !!!!!
            - któraś z kolei sprężarka poszła papapapa sie je...ć.

Octa nie jest rewelacją, jest gorzej zrobiona niż np.: Golf IV ale stosunek możliwości, wykopu, spalania, miejsca (bagażnik), zamiennosci cześci (Leon/Toledo/A3/Golf IV) i cena jest jak dla mnie ok.
            Pozdrawiam Bartek.

Current: Honda Civic
            Ex: O1

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Zamieszczone przez Golfista
              - komputer stwierdza, ze mamy 4 kapcie i nie pozwala ruszyc autem, które nie ma 4 kapci
              To cos ma zjebane na maxa w tym aucie. Ono jak nie widzi czujnikow nie pozwala jechac szybciej niz 130km/h a tak to wszystko ma dzialac normalnie. Tak samo jak zakladamy zapas to wtedy jedno kolo znika i mozna jechac max 130. Cwiczylem jazde tym poduszkowcem i wiem jak ten system dziala. Jeszcze gdzies leza czujniki cisnienia z zimowek 8)
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Golfista
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2005
                • 183

Zamieszczone przez Maicroft
                To cos ma zjebane na maxa w tym aucie. Ono jak nie widzi czujnikow nie pozwala jechac szybciej niz 130km/h a tak to wszystko ma dzialac normalnie. Tak samo jak zakladamy zapas to wtedy jedno kolo znika i mozna jechac max 130. Cwiczylem jazde tym poduszkowcem i wiem jak ten system dziala. Jeszcze gdzies leza czujniki cisnienia z zimowek 8)
                Auto po self teście nie pozwloiło sie odpalić. Przyjechala laweta i auto do ASO.
                Pozdrawiam Bartek.

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

Moze popróbuj wsiąc do Leona albo Toledo - tam są fajne kubełki - jak ci sie spodoba można przełożyć.
                  czy wymiana jest Plug & Play, czy też trzeba przekładać/zamieniać mocowania foteli ?? :diabelski_usmiech
                  With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Golfista
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 183

Zamieszczone przez Nexus6
                    Moze popróbuj wsiąc do Leona albo Toledo - tam są fajne kubełki - jak ci sie spodoba można przełożyć.
                    czy wymiana jest Plug & Play, czy też trzeba przekładać/zamieniać mocowania foteli ?? :diabelski_usmiech
                    Nie sprawdzałem organoleptycznie ale sadze, ze tak.
                    Octa i Golf sa zamienne wiec nie sadze aby dla Seata robili inne...
                    Pozdrawiam Bartek.

Komentarz

• Samiec
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4287
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Nie sprawdzałem organoleptycznie ale sadze, ze tak.
                      Octa i Golf sa zamienne wiec nie sadze aby dla Seata robili inne...
                      Mi tez sie wydaje ze bedzie pasowac plug&play ale to tylko moja nie sprawdzona opinia :roll:

BTW jak jezdziles golfem i mial silowniczki pod maska to mial jeden czy dwie sztuki ? :szeroki_usmiech
                      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Golfista
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 183

Zamieszczone przez Samiec
                        BTW jak jezdziles golfem i mial silowniczki pod maska to mial jeden czy dwie sztuki ? :szeroki_usmiech
                        1 sztuk
                        Pozdrawiam Bartek.

Komentarz

• karpecik
                          Rider
                          • 2004
                          • 279

Life"u rzuć rozsądną cenę skoro "dziada" kupiłeś to może się dogadamy. Akurat nam się Nexia sypie, a żonie się spodoba 135KM i 300Nm (po wirusiku) :szeroki_usmiech. No i czujnik cofania chyba będzie bo w Riderze nie ma. Pozdrawiam.

Komentarz

• misiekwaw
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7715
                            • Ford

Zamieszczone przez karpecik
                            Life"u rzuć rozsądną cenę skoro "dziada" kupiłeś to może się dogadamy. Akurat nam się Nexia sypie, a żonie się spodoba 135KM i 300Nm (po wirusiku) :szeroki_usmiech. No i czujnik cofania chyba będzie bo w Riderze nie ma. Pozdrawiam.
                            to jakiś wczesny Rider, u mnie jest :roll:
                            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                            http://www.disi-tune.pl
                            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                            Był WRX
                            Była Octa

Komentarz

• karpecik
                              Rider
                              • 2004
                              • 279

30.04.2004r.

Komentarz

• Masmo
                                L&K
                                • 2005
                                • 1145

Zamieszczone przez LIFE
                                Zapłaciłem za niego w lutym tego roku....za dużo.
                                To czemu nie kupiłeś lepszego i tańszego?

[ Dodano: Pon 06 Cze, 05 20:02 ]
                                Zamieszczone przez LIFE
                                Niepodoba mi się układ kierowniczy, w środkowym położeniu jest mało precyzyjny i gumowaty, zawieszenie jest trochę za twarde.
                                Fakt Fokus ma lepszy ukł. kierowniczy ale pozostała konkurencja na tym samym poziomie. Jeśli lubisz miekie zawieszenie trzeba było kupić francuza!!!

[ Dodano: Pon 06 Cze, 05 20:12 ]
                                Zamieszczone przez LIFE
                                Kolejny minus i to spory to przednie fotele - są baaardzo niewygodne, po godzinie jazdy bolą mnie plecy.
                                Mnie bolą plecy we francuzach (miekkie fotele a-fuu). Siedziałem już w mojej z 10h bez przerwy i wychodziłem bez bolących pleców. Może źle jes ustawiłeś. Ja uważam że fotele są jedne z lepszych w klasie..
                                Zamieszczone przez LIFE
                                Spalanie przy zimnym silniku w zimie sięga 25 l/100 km - to ma być oszczędny samochód ? Aha i jeszcze jedno-samochód jest zbyt głośny, zwłaszcza podczas przyspieszania.
                                A jak ma przyspieszyć? Bez paliwa? Octa to niestety nie perpetum mobile. :cry: Nie znam oszczędniejszych motorów niż TDI. Co do głośności: nie wiem do czego porównujesz?

Tak a propo to do czego porównujesz Octę?? Może sprzedam i się przesiądę? :lol: :lol:
                                Moim zdaniem za tą cenę nie dostaniesz lepszego auta....
                                Ale też chętnie przesiadłbym się na 530d. Szukam sponsora..... :lol: :lol: :lol:
                                Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Zamieszczone przez Masmo
                                  Ale też chętnie przesiadłbym się na 530d. Szukam sponsora.....
                                  Jak juz to 535d z 'aftomatem' BMW i lux oczywiscie w pelnej opcji, moze byc bez navi bo mam lepsza :twisted:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• MiKruS
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7976

Dobra. Kolega LIFE zalozyl temat i ma go w du...e. Nie zajrzal tu od tamtego czasu wiec mysle, ze nie ma co toczyc piany.

LIFE jesli jednak nas odwiedzisz i bedziesz chcial cos tu napisac, to wyslij priv do ktoregos z moderatorow - temat zostanie odblokowany.
                                    TDI 205PS

Komentarz

• MiKruS
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7976

Okazuje sie, ze jednak kolega LIFE interesuje sie tym tamtem, wiec kludeczka off.
                                      TDI 205PS

Komentarz

• Masmo
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1145

Zamieszczone przez MiKruS
                                        Okazuje sie, ze jednak kolega LIFE interesuje sie tym tamtem, wiec kludeczka off.
                                        Może tak na Niego nakrzyczeliśmy, że boi się odezwać. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
                                        Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Nikt na nikogo nie krzyczal. Tyklo nie rozumiem jak mozna narzekac na rzeczy, ktore byly bez problemu do sprawdzenia przed zakupem auta.
                                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• LIFE
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 183

Witam Wszystkich ponownie.

Nie sądziłem, że mój wątek spotka się z tak dużym zainteresowaniem. Na początek chciałem wyjaśnić dlaczego temat został zablokowany. Jestem nowym użytkownikiem na tym forum i nie znam jeszcze tutejszej netykiety. Przeglądałem mój wątek codziennie, czytałem z zainteresowaniem Wasze odpowiedzi, ale nie byłem zalogowany, więc wyglądało to tak jak bym faktycznie olał sprawę. Ale tak nie jest, interesuję się tematem. Od napisania tego wątku minęło niewiele czasu, przeczytałem wszystkie komentarze i zmienił się trochę mój sposób myślenia o tym samochodzie. Chyba zaczynam go trochę lubieć i mam nadzieję, że z czasem będzie jeszcze lepiej. Moja żona denerwuje się :evil: jak zaczynam krytykować naszą Octavię. Mówi, że jestem niepoważny i przesadzam z tymi wywodami. Kocham ją za to :lol:
                                            Przed zakupem miałem możliwość pojeździć tym samochodem (w wersji 90 KM) do woli, ale jeździłem tylko 20 minut bo stwierdziłem, że to wystarczy. Byłem pod wrażeniem osiągów i sposobu prowadzenia (pewne trzymanie drogi) tego samochodu więc nie zwracałem uwagi na takie rzeczy jak jakość plastików, ilość miejsca z tyłu, głośność silnika, wygoda siedzeń. A skoro już mowa o siedzeniach, bo widzę, że jest to temat dość kontrowersyjny. Jedni nie narzekają w ogóle i je chwalą drudzy podobnie jak ja odczuwają zmęczenie i bóle pleców po pewnym czasie. Być może problem leży we wzroście kierowcy ( ja mam 186 cm), zbyt krótkim siedzisku, niewłaściwym wyprofilowaniu siedzeń, albo...problemach z kręgosłupem. Ja jednak wolałbym inny fotel, muszę poszukać jakiegoś, może w Audi albo w VW są wygodniejsze ?
                                            A tak poza tym to myślę, że mam zbyt duże wymagania co do samochodu za te pieniądze.
                                            Za te pieniądze nie kupię nic lepszego, myślałem o Focusie i o "wynalazkach" koreańskich. Fordem jeździłem, zawieszenie super-lepsze niż w Octavi Tour, silnik trochę cichszy, miejsca w środku podobnie, ale...jakoś nie mogłem się przekonać do tego auta. Wydawało mi się węższe w środku niż Octavia, plastiki w środku tandetne, bagażnik mniejszy no i pozycja za kierownicą. Nie mogłem się w ogóle wygodnie usadowić, coś było nie tak, poza tym naczytałem się w internecie (www.autocentrum.pl - polecam) dużo negatywnych opini nt. awaryjności Focusa i to mnie trochę zniechęciło do tej maszyny. Na pewno pomyślicie, co to za paralityk, któremu w każdym samochodzie jest niewygodnie. No cóż taki już jestem, wygodnie mi było w T. Avensis, S. Superb (extra fura-może następnym razem się szarpnę?), Audi A6 i w wielu innych samochodach podobnej i wyższej klasy. Pierwszy raz w życiu kupiłem nowy a nie używany samochód, kredyt na 8 lat, także Octavia forever, czy chcę czy nie. Myślę, że po pewnym czasie się do niej przekonam i nie będę chciał zamienić na inny samochód, tak jak większość tutejszych forumowiczów.

Pozdrawiam wszystkich

Artur

P.S.
                                            Wyjeżdżam jutro na urlop i następny post napiszę dopier po 25.06.2005, mam nadzieję, że Admin zrozumie sprawę i nie zablokuje tego postu.

Cześć k
                                            Power is nothing without control !
                                            "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• Qulek
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 1630
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Fakt Fokus ma lepszy ukł. kierowniczy
                                              Dziś miałem okacje pojeździć FOCUSEM Combi 2.0 w benzynie i układ kierowniczy mi nie pasował... wole ten z OCTY .. Co do foteli to dla mnie bomba .. jeździłem ostatnio cały dzień i jakoś wysiadłem zadowolony i plecki mnie nie bolały... Co do zawieszenia Focus jest twardy ale Octa też nie jest strasznie miękka... Silniczek wcale nie jest aż tak głośny (jak wszyscy którzy testują [chodzi mi o jakies gazety itd.] mówią) Auto ma 4kkm i jest jak dla mnie super... Co do spalania 25 L to chyba przy starcie... mój ojciec który jeździ ostro nie przekroczył jeszcze 6,5 l/100km przy włączonej klimatyzacji więc nie wiem skąd taki pomysl... Ogólnie samochód jest jak dla mnie świetny jak za tą kase.. jak ktoś wczesniej zauważył to idealny kompromis pomiędzy ceną a tym co sie dostaje...
                                              BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Golfista
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 183

Zamieszczone przez Qulek
                                                Fakt Fokus ma lepszy ukł. kierowniczy
                                                Dziś miałem okacje pojeździć FOCUSEM Combi 2.0 w benzynie i układ kierowniczy mi nie pasował... wole ten z OCTY .. Co do foteli to dla mnie bomba .. jeździłem ostatnio cały dzień i jakoś wysiadłem zadowolony i plecki mnie nie bolały... e...
                                                Sorry ale Focusa sie precyzyjniej prowadzi.....
                                                Pozdrawiam Bartek.

Komentarz

• Qulek
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 1630
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Owszem bardziej precyzyjnie... Ale jakoś nie pasował mi ten focus... dla mnie dziwnie sie prowadził.. hmm może dlatego że miał już ponad 200tyś przebiegu... nie wiem ale jakoś dobrze mi sie skode prowadzi...
                                                  BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Zamieszczone przez Qulek
                                                    Owszem bardziej precyzyjnie... Ale jakoś nie pasował mi ten focus... dla mnie dziwnie sie prowadził.. hmm może dlatego że miał już ponad 200tyś przebiegu... nie wiem ale jakoś dobrze mi sie skode prowadzi...
                                                    To wlasnie wielowahaczowe zawieszenie zapuszczone przez wlasciciela Forda. Zachowuje sie dziwnie nieprecyzyjnie i ma sie wrazenie jakby auto plynelo. Juz kilka takich widzialem, wiec cos w tym jest.
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...